1 min read

Digital langtidsoppbevaring til Norsk Helsearkiv

Digital langtidsoppbevaring til Norsk Helsearkiv

Norsk Helsearkiv er et nasjonalt helseregister for avdøde pasienters journaler fra spesialist-helsetjenesten og kommunale helsetjenester. Da Norsk Helsearkiv etablerte seg i nye moderne lokaler på Tynset i 2019, leverte Move en nøkkelferdig og helintegrert «ende til ende» datasenter-løsning med regnekraft, lagring, arkivering, nettverk, backup, sikkerhet, sone og forvaltningsmodell, samt robot-basert software for filsluse-automatisering.

Datasenteret inneholder bl.a. 20 millioner eldre, digitaliserte papirjournaler som gjøres tilgjengelig for forskere og pårørende i samsvar med gjeldende lovverk.

Løsningen bygger på en fremtidsrettet lagringsplattform med bl.a objektbasert lagring og arkiv i «privat sky» som skalerer tilnærmet uendelig. Dataene skal lagres på ubestemt tid og vil gi enkel og sikker tilgang på helsedata. Dette åpner muligheter for ny forskning på utvikling i helsetilstanden til den norske befolkningen og er enestående i verdenssammenheng.

Kravspesifikasjonen for løsningen er utarbeidet av Norsk Helsearkiv i samarbeid med Arkivverket og Nasjonalbiblioteket. De tre virksomhetene har som følge av dette etablert et felles fagmiljø for digital langtidsbevaring. 

Move ble valgt som leverandør av IT-infrastruktur til det nye senteret på Tynset med bakgrunn i god spisskompetanse for komplekse IT-leveranser og «den samlede verdikjeden», med sikkerhet og tilgang på data. Move evner å se hele bildet med alle aspekter for både virtualisert driftsplattform, lagring, redundans, backup, katastrofegjenoppretting og sikker kryptert kommunikasjon med involverte offentlige instanser. 

 

https://www.arkivverket.no

Foto: Statsbygg/Trond Isaksen

Microsoft Copilot – fremtidens arbeidsplass

Microsoft Copilot – fremtidens arbeidsplass

Jobb effektivt med din egen eksklusive personlig assistent – Microsoft Copilot. Vi er overbevist om at Microsoft Copilot er nøkkelen til fremtidens...

Les mer
Generativ AI: Mixtral viser hvordan neste-generasjons AI kan kjøre på mobilen

Generativ AI: Mixtral viser hvordan neste-generasjons AI kan kjøre på mobilen

Franske Mistral demonstrerer at de kan konkurrere med giganter som GPT-4 og Gemini, og at det er mulig å lage langt mer effektive språkmodeller som...

Les mer
Move vant Fortinet-priser

Move vant Fortinet-priser

Move tok hjem to priser på Fortinets årlige partnertreff. Prisene Årets kompetansepartner 2023 og Fortinet Security Fabric Partner 2023 er en viktig...

Les mer